Wybierz swój język

Czy glony mogą stanowić cenny komponent diety człowieka?

Finansowanie
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego; program "Nauka dla społeczeństwa II" (kwota dofinansowania: 500 000 zł)
Numer
NdS-II/SP/0234/2024/01
Okres
2024–2027
Kierownik
Dr Michał Adamski

Streszczenie

W ostatnich latach obserwuje się wzrastające zainteresowanie nowymi, naturalnymi i uzyskanymi innowacyjnymi technologiami produktami żywnościowymi tzw. novel food. Badania koncentrują się między innymi na wielu grupach związków chemicznych, syntetyzowanych przez różne organizmy żywe. Coraz większe zainteresowanie jako potencjalny rezerwuar przydatnych i bioaktywnych substancji wzbudzają glony. Wykazano wielokrotnie, że stanowią one cenne źródło związków takich jak: aminokwasy egzogenne, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy oraz makro i mikroelementy. Są zatem materiałem, który potencjalnie może być wykorzystywany w technologii produkcji żywności lub dodatków do żywności. Do tej pory badania nad znaczeniem aplikacyjnym glonów w celach konsumpcyjnych prowadzone były głównie na gatunkach morskich lub słodkowodnych. Uzasadnione wydaje się zatem poszerzenie wiedzy na temat potencjalnego wykorzystania w celach dietetycznych glonów, występujących powszechnie np. w siedliskach glebowych, wodnych oraz na korze drzew. Celem niniejszego projektu jest oszacowanie zdolności antyoksydacyjnych związków syntetyzowanych przez wybrane gatunki glonów należących do klasy zielenic. Oprócz naukowo-badawczej części projektu planowane jest także wdrożenie części dydaktyczno-popularyzatorskiej nazwanej "Żyjąc w kropli wody – równoległy lecz niewidoczny dla nas gołym okiem świat glonów". W jej ramach zostanie przeprowadzony cykl warsztatów mających na celu zaznajomienie słuchaczy z bioróżnorodnością glonów występujących w rodzimych i zagranicznych siedliskach.

Bracteacoccus glacialis.
Foto: Jolanta Piątek.

Elementy identyfikacji wizualnej: logo projektu oraz flaga i godło Polski